Popular Posts

Tuesday, May 22, 2012

Fadilat Bulan Rejab

Marhum Syeikh Saduq dengan sanad muktabar daripada Imam Sodiq ‘Alaihissalam meriwayatkan bahawa salah seorang daripada sahabat Imam datang menemui Beliau pada akhir-akhir bulan Rejab, ketika pandangan mubarak Imam melihatnya, Imam berkata : Adakah kamu telah berpuasa pada bulan ini? Dia menjawab : Tidak, Imam berkata : Sesungguhnya betapa banyak pahala telah kamu kehilangan dimana hanya Allah yang mengetahui bilangannya; ini merupakan sebuah bulan yang mana Allah telah memberikan kelebihan ke atas bulan-bulan yang lain dan penghormatannya dibesarkan, dan menetapkan pahala-pahala yang penting bagi yang memeliki puasanya. Lelaki itu berkata : Adakah jika pada baki bulan ini aku berpuasa, aku akan mencapai sebahagian daripada pahala? Imam ‘Alaihissalam berkata : Ya; kemudian Imam menerangkan berkenaan pahala-pahala penting bagi sesiapa yang yang hanya berpuasa pada akhir bulan, atau dua hari terakhir, atau tiga hari terakhir; seperti bebas daripada sakarat maut, azab kubur dan kegetaran di Sirat, kesusahan kiamat…

Terdapat dalam hadis lain : ((Rejab)) adalah nama sebuah sungai di syurga, lebih putih daripada susu dan lebih manis daripada madu; barangsiapa yang berpuasa satu hari daripada bulan ini, akan minum daripadanya!

Add caption
Imam Musa bin Ja’far as: “Sesiapa berpuasa satu hari pada bulan rejab, api jahanam akan menjauh darinya sejauh perjalanan satu tahun dan sesiapa berpuasa selama tiga hari, ia wajib mendapatkan syurga.”

Daripada hadis lain dari Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih : Barangsiapa yang berpuasa satu hari daripada bulan ini, akan mendapat keredhaan agung Tuhan, akan jauh daripadanya kemurkaan Allah dan pintu-pintu Jahannam (neraka) akan ditutup baginya.
Barangsiapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan ini iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, memiliki fadilat yang banyak dan begitu juga dengan bulan-bulan yang lain.

Bulan rejab memiliki keutamaan tidak terhingga. Terdapat riwayat daripada Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih : Barangsiapa yang tidak mampu untuk berpuasa pada bulan ini, setiap hari baca 100 kali tahbihat ini untuk mendapat pahala puasa tersebut :

Subhanal Ilahil Jalil, Subhana Mal La Yanbaghit Tasbihu Illa Lahu, Subhanal A‘azzil Akram, Subhana Mal Labisal ‘Izzata Wa Huwa Lahu Ahlun.
Add caption

Rasulullah saw bersabda, “Bulan Rejab adalah bulan Allah yang Agung dan tidak ada bulan lain yang dapat menandingi kemuliaan dan keutamaannya. Memerangi orang-orang kafir di bulan ini adalah haram. Rejab adalah bulan Allah,syakban adalah bulanku, dan ramadhan adalah bulan umatku. Sesiapa berpuasa meski satu hari pada bulan rejab, ai berhak untuk mendapatkan ridha Allah yang agung, terhindarkan dari murka-nya dan salah satu pintu jahanam akan tertutup baginya.”

Amalan Musytarak :
1 1)    Terdapat beberapa doa yang di anjurkan untuk di baca setiap hari pada bulan Rejab juga pada setiap selepas solat – Sila rujuk Mafatih
2
2 2)    Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih bersabda : Barangsiapa yang membaca 100 kali dalam Bulan Rejab :
  
 Astaghfirullahallazi La Ilaha Illa Huwa, Wahdahu La Syarikalahu Wa Atubu Ilaihi

 dan di akhirnya memberi sedekah, Allah akan mengakhirkan pekerjaannya dengan rahmat dan maghfirah dan barangsiapa yang membaca sebanyak 400 kali, memiliki pahala para syahid.

3 3)    Begitu juga Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih bersabda : Barangsiapa yang membaca pada bulan Rejab 1000 kali La Ilaha Illallah, Allah Subhanahu Wa Taala akan menulis baginya hasanah yang banyak.

4 4)    Terdapat didalam riwayat : barangsiapa pada bulan Rejab, pada waktu Subuh, 70 kali dan pada waktu petang juga 70 kali membaca: Astaghfirullaha Wa Atubu Ilaih kemudian, mengangkat tangan-tangan dan membaca : Allahummaghfirli Wa Tub ‘Alayya..Jika dia meninggal pada bulan Rejab tersebut, Allah Subhanahu Wa Taala akan redha ke atasnya.

5 5)    Sepanjang bulan ini membaca 1000 kali : Astaghfirullaha Zal Jalali Wal Ikrami Min Jami‘iz Zunubi Wal A-tsam supaya Allah Ar-Rahman mengampuninya.
6 6)    Sayyid Ibn Tawus di dalam Iqbal meriwayatkan fadilat yang banyak berkenaan membaca surah Al-Ikhlas pada bulan Rejab; antaranya diriwayatkan daripada Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih : Barangsiapa yang dengan niat ikhlas pada bulan Rejab, membaca 10 000 kali Surah Al-Ikhlas , dia akan masuk medan hari kiamat dalam keadaan suci daripada dosa seperti hari dilahirkan daripada ibunya, dan 70 malaikat akan datang menyambutnya dan memberikan khabar gembira syurga kepadanya.

Begitu juga Baginda mengatakan bahawa membaca 1000 kali surah Al-Ikhlas  pada bulan dan hatta 100 kali juga memiliki pahala yang banyak.

Di dalam riwayat daripada Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih diriwayatka bahawa Baginda bersabda : Barangsiapa yang berpuasa satu hari daripada bulan Rejab dan menunaikan 4 rakaat salat (setiap dua rakaat dengan satu salam), pada rakaat pertama membaca 100 kali Ayat Kursi dan pada rakaat kedua 200 kali Al-Ikhlas; sebelum meninggal dia akan melihat tempatnya di syurga ataupun orang lain akan melihat tempatnya (dan akan menceritakan untuknya).
               
Selanjutnya rujuk mafatih…


Lailatul Raghaib : Malam Jumaat pertama bulan Rejab

Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih di dalam riwayat yang menerangkan berkenaan fadilat bulan rejab berkata : Janganlah kalian lalai daripada malam Jumaat pertama bulan Rejab yang mana para malaikat menamakannya dengan malam Raghaib.

Kemudian Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih menerangkan amalan-amalan malam tersebut sebegini : kamu hendaklah berpuasa pada hari Khamis awal bulan, ketika mana malam Jumaat tiba, antara solat maghrib dan isyak tunaikan 12 rakaat solat (setiap dua rakaat dengan satu salam) dan pada setiap rakaat, membaca 1 kali Al-Fatihah, 3 kali Al-Qadr dan 12 kali Al-Ikhlas; selepas selesai solat baca 70 kali : Allahumma Solli ‘Ala Muhammadin Nabiyil Ummi Wa ‘Ala Alihi, kemudian sujud dan baca 70 kali : Subbuhun Quddusun Robbul Malaikati War Ruh, kemudian bangun dari sujud dan baca 70 kali : Robbighfir Warham Wa Tajawaz ‘Amma Ta’lamu, Innaka Antal ‘Aliyyul A’zamu, kemudian sekali lagi sujud dan baca 70 kali : Subbuhun Quddusun Robbul Malaikati War Ruh, lalu pohonlah hajatmu yang mana insyaALLAH akan dimakbulkan.

Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wa Aalih dalam fadilat amalan ini bersabda : barangsiapa yang menunaikan solat tersebut, Allah Subhanahu Wa Taala akan mengampunkan semua dosa-dosanya…dan pada hari kiamat akan mensyafaat 700 orang daripada keluarganya, dan ketika sampai pada malam pertama kubur, Allah Subhanahu Wa Taala akan menghantar ke kuburnya pahala solat ini dengan wajah yang paling indah dengan wajah yang bahagia dan bercahaya dan lidah yang fasih, wajah yang indah itu akan berkata kepadanya : wahai kekasihku! Khabar baik buatmu! Bahawa kamu telah terselamat daripada kesukaran dan kesusahan. Dia akan bertanya kepada wajah bercahaya itu : Kamu siapa? Aku sebelum ini tidak pernah melihat sesiapa yang lebih cantik darimu dan tidak pernah menghidu bau yang lebih wangi darimu? Wajah indah itu menjawab : wahai kekasihku! Aku adalah pahala solat tersebut yang telah kamu tunaikan pada fulan negeri, fulan bulan dan fulan tahun; aku mala mini datang ke sisimu, supaya aku dapat menunaikan hakmu dan menjadi teman dalam kesendiriannmu dan menghilangkan ketakutanmu sehinggalah semua dibangkitkan pada hari kiamat dan di medan hari kiamat aku akan menjadi tempat teduhmu. (kesimpulannya, pahala amalan baik ini tidak akan terputus darimu selama-lamanya).

Dan juga di dalam bulan ini terdapat hari-hari besar didalam sejarah Islam seperti Bi’tsat Rasul, hari-hari wiladah dan syahadah serta bermulanya perjalanan Imam Husain ke Karbala untuk menghayati kisah-kisah ini sila rujuk mafatih atau kitab-kitab lain..salavat

"Ya Allah Ya Tuhanku! curahkan lah Rahmat -Mu- atas Fatimah, Ayahnya, Suaminya dan kedua Puteranya (Hasan dan Husain) dengan sebanyak bilangan ilmuMu  yang Engkau ketahui "

Eltimasi Doa
Khidmat Imam Zaman (as)

No comments: